top of page
en het komt nooit meer goed_verkleind.jpg
en het komt nooit meer goed
oil on linen
440x640cm (16x 110x160cm)
2022
In Huins, een kleine dorpskern in de gemeente Leeuwarden, staat sinds mensenheugenis een laantje met bomen. Voor de oorlog waren dat twee rijen iepen die in de hongerwinter zijn gekapt en opgestookt. Daarna werden het twee rijen kastanjebomen, generaties lang het gezicht van het dorp. Een bomenleven lang ook zicht óp het dorp, waar wandelaars, fietsers, skelters, trouw- en rouwstoeten, hondenuitlaters, verliefde paartjes, kaatsers, boeren en postbezorgers onder hun takken door kwamen. Een dorp dat geen trottoirs kent en waar je over de enige weg als door een hoog gewelf binnen kwam en weer ging, sacraal bijna, zo midden in het wijdse landschap. Een moment om onder de indruk te raken van de monumentale kracht van bomen, zelfs al waren het er maar twintig. Waren. Want na vijfenzeventig jaar heeft de bloederziekte de kastanbomen bereikt en is er het afgelopen jaar een rij definitief opgegeven en gekapt. Maar er staat nog een rij, indrukwekkend als altijd, en ieder jaar volop bloeiend. Helaas ook kwetsbaar, niet langer tijdloos.
Phlox, een werk- en presentatieruimte in Huins, heeft Thijs Segers gevraagd een gezicht te geven aan die rij kastanjebomen. Naar de natuur geschilderd, een levend stillleven. Een portret als eerbetoon aan het plezier dat de bewoners en voorbijgangers beleven aan deze oude kastanjes en de onvermijdelijke leegte die ze achterlaten wanneer de ziekte ooit genadeloos zal toeslaan. Het dorp mist dan opnieuw haar kenmerkende gezicht, wat de vraag oproept welke betekenis bomen voor deze dorpskern en haar bewoners hebben. Met de schuurdeuren van het voormalige schooltje wijdopen, op een muur van zeven bij vijf meter, legt Thijs oog in oog met de kastanjebomen hun leven vast. En iedereen wordt uitgenodigd om te kijken hoe de bomen worden vereeuwigd. Om herinneringen op te halen en te verhalen hoe verweven hun levens zijn met dit kleine dorpsbosk. De geluiden, de stormen, de geur en de met bloesems bestrooide weg, dit mini-ecosysteem vol vogels en insecten. En om na te denken over welk bomengewelf we door willen geven aan de volgende generatie, aan hún families en vrienden die in de toekomst langs zullen komen. Bomen als poortwachters, schuilplek- en schaduwgevers, als levenslange maatjes wellicht.
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-9.jpg
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-1.jpg
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-6.jpg
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-13.jpg
Word lid van de Club van Húns / en het komt nooit meer goed

Thijs Segers maakte een levensgroot portret van de laatst overgebleven rij kastanjebomen in het dorpje Huins. Naar de natuur geschilderd, een levend stillleven. Als eerbetoon aan deze oude, maar inmiddels zieke bomen. Wanneer ook die worden opgegeven, mist Huins haar kenmerkende gezicht, wat de vraag oproept welke betekenis bomen voor deze dorp en haar bewoners hebben. Op uitnodiging van werk- en presentatieruimte Phlox en met steun van Bosk, legde Thijs hun leven vast. Met de deuren van het voormalige schooltje wijd open, oog in oog met de kastanjebomen, op een muur van zeven bij vijf meter.

Het werk bestaat uit zestien panelen die na afloop van de expositie afzonderlijk zijn te verwerven. Iedereen die een of meer panelen koopt wordt lid van de Club van Húns. Alle panelen blijven op die manier traceerbaar, ook na bijvoorbeeld verkoop of overerving en het lidmaatschap is daarmee gekoppeld aan een paneel. Alle leden worden om de vijf jaar jaar uitgenodigd in Phlox, waar van al die panelen weer het grote werk wordt samengesteld. Dat is die dag te bezichtigen en de Club van Húns dineert ’s avonds samen onder het werk, dat aan het eind van die avond in delen het dorp weer verlaat. Indachtig Bosk, (https://arcadia.frl/projecten/bosk) wordt het daarmee een organisch werk dat ontbindt en zich om de zoveel jaar hervindt. In de samenstelling grootser dan de som der delen.

Het complete werk is nog t/m 27 augustus op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.30 uur en 17.00 uur te bezichtigen in Phlox: Huins 20 te Huins.


Word lid van de Club van Húns
Een paneel van 110 x 160 cm kost € 850,-. Neem voor een reservering contact op met Phlox: folkertvanderhoek@freeler.nl of met Thijs Segers: contact@thijssegers.com. Bijgevoegd een overzicht met de nu nog beschikbare panelen of vraag om een recente update: m. 0641268630 / volg ook instagram: Phlox.frslnd
12.jpg
en het komt nooit meer goed (#12)
oil on linen
110x160cm
2022 (private collection)
2.jpg
en het komt nooit meer goed (#02)
oil on linen
110x160cm
2022 
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-12.jpg
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-10.jpg
en het komt nooit meer goed
charcoal on paper
2022 (private collection)
HR - Bosk - Thijs Segers Phlox Huns-11.jpg
en het komt nooit meer goed
charcoal on paper
2022 
bottom of page